dinsdag 4 maart 2008

Smeerproppen uit de Indische Keuken

Beslag
Gewoon oliebollenbeslag kant en klaar uit de winkel maken en "in plaats van sucade, rozijnen, appels"in stukjes gesneden rijpe bananen toevoegen, en om de oliebol krokant te maken, twee handen vol geraspte klapper ofwel kokos (in de Toko verkrijgbaar) toevoegen en mengen.

Of als je het beslag echt zelf wilt maken, nodig:
200 gram bloem, 1,5 dl melk, 10 g gist, 1 ei, zout

Melk lauwwarm maken. Gist met een beetje lauwwarme melk slap roeren. Bloem in een kom doen, met in het midden een kuiltje. Hierin een ei breken, zout toevoegen, gistmengsel en 1 dl melk. Vanuit het midden tot een glad beslag roeren, en al roerende de overgebleven melk toevoegen.

Een stuk of 3 tot 4 bananen (welke maakt niet uit bij smeerproppen) in kleine stukjes snijden en mengen met het beslag.

Beslag ongeveer 1 uur afgedekt laten rijzen op een lauwwarme plaats.

Maak vloeibare frituurvet of zonnebloemolie goed warm. Het handigst is het beslag met twee eetlepels in het frituurvet te schuiven. Maak de lepels van tevoren elke keer nat en sla het vocht er vanaf, voordat je met één lepel het beslag uit de kom neemt. Schuif met de andere lepel het bolletje beslag in het frituurvet of de olie. Bak de smeerproppen aan alle kanten goudbruin en gaar en laat ze in een vergiet uitlekken.
Serveer ze op een mooie schaal of bord op een paar servetten en bestrooi ze met poedersuiker.

Geen opmerkingen: