woensdag 13 februari 2008

Chapati (platbrood uit India)

Voor ca. 15 chapati's:

400 g chapatimeel, plus meel om te bestuiven
2-3 eetlepels ghee*, eventueel zelf gemaakte geklaarde boter**
1 theelepel zout

Doe het chapatimeel in een ruime kom. Voeg ghee, zout en 2 1/4 dl water toe en werk dit alles tot een zacht en egaal deeg. Kneed het deeg tenminste 15 minuten grondig door en vorm hiervan een bal. Bedek deze met een vochtige doek en laat het deeg dan ca. 20 minuten rusten.

Verdeel het deeg in ca. 15 even grote stukken en maak hiervan kleine ballen. Rol elke bal op een met bloem bestoven ondergrond uit tot een 1 mm dunne, ronde schijf. (De grootte van de schijven is afhankelijk van de doorsnede van de te gebruiken koekenpan).

Verwarm een pan met dikke bodem (of een speciale chapatipan) ca. 5 minuten op matig vuur. Doe de eerste schijf erin en bak deze 1 minuut onder geregeld aandrukken en keren.

Bak de andere kant ook ca. 1 minuut tot de 'pannenkoek' goudgeel is.
Neem de gebakken pannenkoek eruit en leg deze in een pan of schaal.

Dek deze af en bak en bewaar de overige chapati's net zo. Op deze manier koelen ze niet snel af en drogen ze ook niet zo uit.

Chapati's moet men zo kort mogelijk voor het serveren bakken.

Opmerking: Chapati's worden in India dagelijks gegeten bij vlees- en groentegerechten.

Het speciale chapatimeel kunt u in Aziatische winkels kopen. Als het niet verkrijgbaar is, kunt u ook tarwebloem gebruiken.

* Ghee kunt u kant-en-klaar kopen in Aziatische winkels.
**Geklaarde boter maakt u door ongezouten boter tot tegen het kookpunt aan te verhitten. Schep vervolgens de naar bovenkomende vaste bestanddelen af.


Geen opmerkingen: