dinsdag 19 februari 2008

Moussaka (aubergine soufflé)

Nodig:
2 kg aubergines
2 kopjes olijfolie
2 uien
1 kg schapengehakt
half kopje witte wijn
1 eetlepel zout
1 eetlepel zwarte peper
2 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel geplette jeneverbessen
2 blikjes tomaten, gepeld
1 theelepel suiker
150 gram geraspte kaas

==========================

Saus:
4 eierdooiers
halve liter melk (ruim)
1/8 liter room
mespuntje zout
mespuntje peper

--------------------------------------

Bereiding:

Snijd de gewassen, ongeschilde aubergines in schijven van 1 cm en bak die aan beide kanten in de olijfolie. Neem ze uit de pan en braad in dezelfde olie het gehakt aan met de fijngehakte uien; doe de wijn, het zout, de kruiden, de suiker en de kleingesneden tomaten zonder vocht erbij en laat alles 20 minuten smoren.

Vet een grote soufflévorm in en leg er een laag aubergines in. Bestrooi die met kaas, verspreid het gehakt erover, leg de rest van de aubergines erop en strooi daar weer kaas over.

Maak saus door de dooiers op een zeer laag vuur te kloppen met de melk, de room, het zout en de peper en giet deze afgekoeld over de soufflé.

Bak het gerecht in een voorverwarmde, zeer hete(lucht) oven op circa 250 graden Celcius 15 minuten. Dek het daarna af met aluminiumfolie en bak het nog 30 minuten op 160-175 graden celcius.

Haal dan de folie weg en bak de bovenkant goudbruin.

Moussaka wordt in Griekenland en andere Zuideuropese landen ook met knoflook, in plaats van jeneverbessen gekruid. Een deel van de saus kan men ook door het gehakt mengen. Dat maakt het sappiger!

Geen opmerkingen: